Saveti

Deset saveta za „razgibavanje” mozga

Kao i kod drugih kognitivnih sposobnosti, tako i za pamćenje vredi pravilo da će se duže održati ako se njime koristimo, tj. ako ga uvežbavamo i ostanemo mentalno aktivni. Zato je tzv.„ brain fitness“ izuzetno važan.

Da li ste znali da proces starenja počinje već u 25. godini?

Kad je riječ o koži, još od antičkih vremena, zbog želje da zadrže mladolik izgled, ljudi pokušavaju razumjeti proces starenja kože kako bi ga spriječili ili čak obrnuli.

Kako ishranom očuvati kolagen i mladalački izgled

Da li ste znali da je kolagen najzastupljeniji protein u koži i čini čak 70% njena udela? Kolagen je takođe najzastupljeniji protein u ljudskom telu, naročito kod zdravih ljudi, a osim kože važan je sastojak svih vezivnih tkiva kostiju, mišića, tetiva i krvnih sudova.

Poboljšajte pamćenje

Slabije pamćenje i zaboravljanje obično se smatraju jednim od prvih znakova starenja. Pamćenje možemo najkraće definisati kao sposobnost zadržavanja i reprodukcije usvojenih sadržaja. Najčešće ga delimo na kratkoročno i dugoročno pamćenje.

Probavni sistem i imunitet

Hipokrat: „Ti si ono što jedeš – hrana neka ti bude lek, a ne lekovi hrana.“ Zahvaljujući probavnom sistemu, organizam opskrbljujemo hranljivim materijama koje su potrebne za zdravlje, energiju, rast i razvoj. Razgrađivanje hrane počinje u usnoj šupljini, gde se ona žvakanjem usitnjava i vlaži pomoću pljuvačke.

Godine nisu prepreka za fizičku aktivnost

Proces starenja je normalna fiziološka pojava, koja traje neprekidno od začeća do kraja života. Tokom starenja odvijaju se određene fiziološke promene, a najmanje polovina promena koje se pripisuju starenju može se povezati sa neaktivnošću. Ustaljeno je mišljenje da je starost prepreka za fizičku aktivnost i vežbanje.

Zdravlje srca i mediteranska ishrana

Mediteranska ishrana se već godinama smatra najboljom ishranom na svetu. O mediteranskoj ishrani i mediteranskoj dijeti napisane su mnoge knjige. Glavna načela takve ishrane jesu količinski manji, ali češći obroci. Mediteranska ishrana je usko povezana sa područjima u kojima se tradicionalno uzgajaju masline i ide u ribolov. U Hrvatskoj se poslednjih godina beleži blagi porast upotrebe maslinovog ulja, ali to je još uvek premalo, s obzirom na to da se u njoj proizvode maslinova ulja najboljeg svetskog kvaliteta.

Imunitet i kvalitet života, spojene su posude

Stanje vašeg imuniteta i kvalitet života u uskoj su vezi. Probavne tegobe, hronični umor ili uzastopne infekcije mogu ukazivati na neke složene zdravstvene uzroke, imunitet je često i žrtva naših loših navika. U tom slučaju svako od nas može učiniti mnogo za svoje zdravlje.

Ne dopustite da vam letnje viroze pokvare odmor!

Svi se radujemo toliko željenom letovanju, no letnje viroze ga mogu poremetiti. Zato je dobro posebnu pažnju posvetiti higijeni generalno kako bi nam leto ostalo u dobrom sećanju.