Novosti

Poboljšajte pamćenje

17.6.2020

Slabije pamćenje i zaboravljanje obično se smatraju jednim od prvih znakova starenja. Pamćenje možemo najkraće definisati kao sposobnost zadržavanja i reprodukcije usvojenih sadržaja. Najčešće ga delimo na kratkoročno i dugoročno pamćenje.

Probavni sistem i imunitet

16.6.2020

Hipokrat: „Ti si ono što jedeš – hrana neka ti bude lek, a ne lekovi hrana.“ Zahvaljujući probavnom sistemu, organizam opskrbljujemo hranljivim materijama koje su potrebne za zdravlje, energiju, rast i razvoj. Razgrađivanje hrane počinje u usnoj šupljini, gde se ona žvakanjem usitnjava i vlaži pomoću pljuvačke.

Godine nisu prepreka za fizičku aktivnost

15.6.2020

Proces starenja je normalna fiziološka pojava, koja traje neprekidno od začeća do kraja života. Tokom starenja odvijaju se određene fiziološke promene, a najmanje polovina promena koje se pripisuju starenju može se povezati sa neaktivnošću. Ustaljeno je mišljenje da je starost prepreka za fizičku aktivnost i vežbanje.

Zdravlje srca i mediteranska ishrana

14.6.2020

Mediteranska ishrana se već godinama smatra najboljom ishranom na svetu. O mediteranskoj ishrani i mediteranskoj dijeti napisane su mnoge knjige. Glavna načela takve ishrane jesu količinski manji, ali češći obroci. Mediteranska ishrana je usko povezana sa područjima u kojima se tradicionalno uzgajaju masline i ide u ribolov. U Hrvatskoj se poslednjih godina beleži blagi porast upotrebe maslinovog ulja, ali to je još uvek premalo, s obzirom na to da se u njoj proizvode maslinova ulja najboljeg svetskog kvaliteta.