Šta je kašalj i zašto kašljemo?

Vrste kašlja

Akutni kašalj traje relativno kratko, do nekoliko nedelja, a ukoliko nakon tog perioda ne nastupi smirivanje, reč je o hroničnom kašlju. Razlikujemo suv i produktivan kašalj. Suv je uzrokovan iritacijom disajnih puteva i pritom ne izbacujemo sluz kao kod produktivnog kašlja.

Uzroci kašlja mogu biti mnogobrojni, a među najčešće spadaju virusne i bakterijske infekcije, pušenje kao i alergije i astma. Svi smo se susreli sa virusnim i bakterijskim infekcijama disajnih puteva poput prehlade i gripa. One mogu potrajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, a u slučaju komplikacija možda će biti potrebno primeniti terapiju antibioticima. Jedan od uzroka kašlja može biti i bronhitis koji nastaje kao posledica virusne ili bakterijske infekcije.

Vrlo raširen pušački kašalj, po pravilu je hroničan i treba ga shvatiti vrlo ozbiljno. Ukoliko ga prati i hroničan umor, to može ukazivati na ozbiljnija oboljenja disajnih puteva i u tom slučaju je presudno što prije posetiti lekara. Jedino što bismo mogli nazvati "dobrim" kod ove vrste kašlja jeste činjenica da je on plod naših loših navika, a na njih možemo pravovremeno uticati.

Kašalj je jedna od glavnih tegoba koje povezujemo sa alergijama i astmom. Nešto je ređi kod alergijskih bolesti koje zahvataju gornje disajne puteve, a dugotrajan kod astme koja je bolest donjih disajnih puteva.

Suprotstavite se kašlju jačajući imunitet

Kašalj je simptom i stoga je najvažnije pravilno odrediti njegov uzrok. Od uzroka će, svakako, zavisiti i lečenje. Ponekad će nam, kao kod povremenog kašlja uzrokovanog prehladom, pomoći dovoljan unos tečnosti i bezreceptnih lekova za prehladu i grip kao i izbegavanje dima i prašine. Kod ozbiljnijih oblika biće nam neophodna stručna pomoć lekara.

Izuzetno je važno održavanje zdravog načina života, uravnotežene i raznovrsne ishrane koja će nam, uz pažljivo odabrane dodatke ishrani, pomoći u jačanju i zaštiti imuniteta.

Ne zaboravite ni na redovnu fizičku aktivnost i redovan i kvalitetan san, a ukoliko pušite, neka pušenje što pre bude deo Vaše prošlosti.