Saveti

Deset osnovnih obeležja tradicionalne mediteranske ishrane

Mediteranska ishrana je prepoznata kao zlatni standard pravilne ishrane, s obzirom na to da su otkrivena njena mnogobrojna povoljna dejstva na zdravlje. Takva tradicionalna mediteranska ishrana postala je sinonim za zdravu ishranu. Ovaj istaknuti model primeren je za populaciju zapadne kulture, koja želi da svoje navike u ishrani promeni na kvalitetan način i bez posledica za zdravlje.

Da li ste znali da proces starenja počinje već u 25. godini?

Kad je riječ o koži, još od antičkih vremena, zbog želje da zadrže mladolik izgled, ljudi pokušavaju razumjeti proces starenja kože kako bi ga spriječili ili čak obrnuli.

Deset saveta kao pomoć u normalnom funkcionisanju probavnog sistema

Varenje je vrlo složen proces koji se odvija pod uticajem brojnih enzima i hormona. U našim crevima se nalazi milijarda dobrih bakterija, koje su zadužene i za ravnotežu u probavnom sistemu, a zahvaljujući njima i uravnoteženoj ishrani može se obezbediti optimalno snabdevanje hranljivim materijama.

Lumbalni sindrom – bolest savremenog doba

Lumbago je, pored obične prehlade, jedan od najčešćih razloga za posete porodičnom lekaru. Bolovi u donjem delu leđa ili lumbago mogu se javiti u bilo kom životnom dobu, ali su najčešći između 35. i 55. godine, podjednako kod oba pola. Bolovi u leđima mogu se sprečiti redovnim fizičkim vežbanjem, koje ne mora nužno podrazumevati odlazak u teretanu, nego se preporučuju aktivnosti koje obezbeđuju čvrstoću i stabilnost mišića, kao što su ples, joga, pilates i sl.

Deset saveta za „razgibavanje” mozga

Kao i kod drugih kognitivnih sposobnosti, tako i za pamćenje vredi pravilo da će se duže održati ako se njime koristimo, tj. ako ga uvežbavamo i ostanemo mentalno aktivni. Zato je tzv.„ brain fitness“ izuzetno važan.