Saveti

Osim tečnosti, leti treba paziti i na dovoljan unos vitamina i minerala, a evo i zašto!

Kada telesna temperatura poraste, centralni nervni sistem šalje poruku znojnim žlezdama da je vreme za produkciju znoja, i time dolazi do efekta rashlađivanja tela. Osim što može dovesti do dehidratacije, prekomerno znojenje može biti uzrok manjka magnezijuma i vitamina rastvorljivih u vodi koji su preko potrebni za normalno funkcionisanje organizma.

Ne jedan, nego 21 najvažniji vitamin i mineral u 100 % preporučenim dnevnim dozama

Vitamini i minerali neophodni su za optimalno funkcionisanje organizma, a unosimo ih raznovrsnom i uravnoteženom ishranom. Jeste li sigurni da je Vaš jelovnik dovoljno dobro usklađen? U članku pročitajte više o vitaminima i mineralima i zašto je dobro uzimati dodatke ishrani.

Putna apoteka vas može poštedeti nevolja na odmoru

Povremena putovanja deo su savremenog načina života. Koliko god bila zanimljiva i atraktivna, sa sobom nose i neke rizike na koje je potrebno da se pripremite na vreme.

Pet jednostavnih saveta za jačanje Vašeg imuniteta

Imunitet predstavlja prvu liniju odbrane Vašeg organizma protiv virusa i bakterija. Njegovo održavanje ponekad zna biti izazovno, naročito u hladnijim mesecima u godini. Zato vam donosimo tri jednostavna saveta za jačanje imuniteta!

Deset osnovnih obeležja tradicionalne mediteranske ishrane

Mediteranska ishrana je prepoznata kao zlatni standard pravilne ishrane, s obzirom na to da su otkrivena njena mnogobrojna povoljna dejstva na zdravlje. Takva tradicionalna mediteranska ishrana postala je sinonim za zdravu ishranu. Ovaj istaknuti model primeren je za populaciju zapadne kulture, koja želi da svoje navike u ishrani promeni na kvalitetan način i bez posledica za zdravlje.

Deset saveta kao pomoć u normalnom funkcionisanju probavnog sistema

Varenje je vrlo složen proces koji se odvija pod uticajem brojnih enzima i hormona. U našim crevima se nalazi milijarda dobrih bakterija, koje su zadužene i za ravnotežu u probavnom sistemu, a zahvaljujući njima i uravnoteženoj ishrani može se obezbediti optimalno snabdevanje hranljivim materijama.

Deset saveta za „razgibavanje” mozga

Kao i kod drugih kognitivnih sposobnosti, tako i za pamćenje vredi pravilo da će se duže održati ako se njime koristimo, tj. ako ga uvežbavamo i ostanemo mentalno aktivni. Zato je tzv.„ brain fitness“ izuzetno važan.

Kako ishranom očuvati kolagen i mladalački izgled

Da li ste znali da je kolagen najzastupljeniji protein u koži i čini čak 70% njena udela? Kolagen je takođe najzastupljeniji protein u ljudskom telu, naročito kod zdravih ljudi, a osim kože važan je sastojak svih vezivnih tkiva kostiju, mišića, tetiva i krvnih sudova.

Probavni sistem i imunitet

Hipokrat: „Ti si ono što jedeš – hrana neka ti bude lek, a ne lekovi hrana.“ Zahvaljujući probavnom sistemu, organizam opskrbljujemo hranljivim materijama koje su potrebne za zdravlje, energiju, rast i razvoj. Razgrađivanje hrane počinje u usnoj šupljini, gde se ona žvakanjem usitnjava i vlaži pomoću pljuvačke.

Godine nisu prepreka za fizičku aktivnost

Proces starenja je normalna fiziološka pojava, koja traje neprekidno od začeća do kraja života. Tokom starenja odvijaju se određene fiziološke promene, a najmanje polovina promena koje se pripisuju starenju može se povezati sa neaktivnošću. Ustaljeno je mišljenje da je starost prepreka za fizičku aktivnost i vežbanje.