Kako ishranom očuvati kolagen i mladalački izgled

U ljudskom organizmu razlikujemo čak 30 različitih tipova kolagena, a najzastupljeniji je kolagen tip 1 i najviše ga ima u našoj koži. Pokušaćemo vam slikovito opisati količinu kolagena ‒ kada bismo spojili sve niti kolagena tipa I iz jednoga ljudskog organizma i složili ih u niz, dobili bismo nit dužine otprilike 3 × 10¹⁴ m. Ta nit bi više od deset puta mogla pratiti orbitu najudaljenije planete Sunčevog sistema, Neptuna. 

Bez obzira na to, njegova količina nije beskonačna. Kolagenčvrsto drži ćelije kože zajedno, posebno dok smo mladi, ali njegova prirodna proizvodnja sa godinama slabi, na što nam ukazuju jasni pokazatelji starenja: bore, gubitak kose, bolovi u zglobovima… 

Osim starenja, veliki uticaj na proizvodnju i kvalitet kolagena imaju ishrana i način života. Nezdrave životne navike, na primer prekomerno izlaganje suncu, neumerena konzumacija alkohola, pušenje i svi oblici stresa, vrlo negativno utiču na kožu, a zajednički ih nazivamo slobodni radikali.

Ti „loši igrači” mogu oštetiti naše ćelije ako u organizmu nemamo dovoljno „dobrih igrača”: antioksidanasa – supstanci koje štite organizam od štetnog delovanja slobodnih radikala.

Antioksidansi su hemijska jedinjenja koja mogu sprečiti ili neutralisati oštećenja ćelija, sprečiti oštećenja i gubitak kolagena, odnosno okom vidljivo starenje kože.

Kolagen daje čvrstinu i stabilnost tkivu, a gubimo je procesom starenja. Ohrabrujuće je znati da starenje kože možemo znatno usporiti ako se brinemo o ishrani, posebno onoj bogatoj vitaminima i mineralima antioksidativnog delovanja.

Koja hrana štiti naš kolagen u koži?

Ishrana mora biti bogata antioksidansima u obliku vitamina i minerala, ali i aminokiselinama i kolagenom koji je strukturno sličan ljudskom. Ovećelijesu važne za proizvodnju i zaštitu strukture kolagena koji našoj koži daje zdrav i mladalački izgled. 

Konzumirajte voće bogato vitaminom C, kao što su limun, mandarine, pomorandže, maline, kupine i borovnice, koji je neophodan za proizvodnju hidroksiprolina ‒ aminokiseline koja osigurava trostruku spiralnu strukturu kolagena. 

Vitamin C je dobro poznat i kao moćan antioksidans koji štiti ćelije našeg kolagena, ali i organizma u celosti od oštećenja prouzrokovanih slobodnim radikalima kojima smo neprestano izloženi.

Orašasti plodovi i semenke, na primer bademi, orasi, lešnici, semenke suncokreta i bundeve, sadrže dovoljnu količinu vitamina E, najbogatijeg antioksidansa u našoj koži. Kombinacija vitamina E i C pokazala se posebno delotvornom u zaštiti ćelija kolagena, ali i njegovom stvaranju. Vitamin E pojačava efikasnost vitamina C i do četiri puta, a ujedno se međusobno recikliraju. Uz to, orašasti plodovi i semenke su bogate mineralima bakrom i cinkom, takođe važnim faktorom za proizvodnju kolagena.

Šargarepa, krompir, tikvice i kajsije su poznat izvor vitamina Ai pomažu obnavljanje kolagena oštećene kože.

Svaki dan jedite i tamnozeleno povrće kao što suspanać, kelj, mahunarke i brokoli,bogato najvažnijim hranjivim supstancama neophodnim za zdravljenašeg celokupnog organizmaOno sadrži vitamine A, C i E, neophodne za sintezu kolagena, ali i hlorofil, takođe vrlo važan za sintezu kolagena. 

Beli lukje namirnica bogata sumporom koja dokazano poboljšava sintezu kolagena. Sumpor takođe pomaže u sprečavanju propadanja kolagenih vlakana pa je posebno koristan u očuvanju zdrave kože i kose.

Najveći izvor kolagena u ishrani je hrana životinjskog porekla, u kojoj je kolagen najviše zastupljen u vezivnom tkivu, tj. u tetivama, ligamentima, hrskavici, koži i kostima. Laganim kuvanjem i njihovom konzumacijom u obliku supa su izvrstan načinda hranom osiguramo našoj koži biološki dostupan kolagen.

Koja je hrana „u ratu” s kolagenom?

Jednostavni rafinisani šećeri deluju tako da kolagen zarobe i onemoguće njegovoobnavanje, dok se glukoza i fruktoza vežu na aminokiseline prisutne u kolagenu i proizvode glikozilacije, jedan od glavnih uzročnika starenja kože. Zato, ako želite sprečiti smanjenje prirodne proizvodnje kolagena i vidljive znakove starenja, izbegavajte hranu bogatu šećerom i rafiniranim ugljeniim hidratima.

Kada se hranite, razmišljajte hranite li istovremeno i svoj kolagen.

Ako vaša svakidašnja ishrana ne obiluje spomenutim voćem, povrćem, orašastim plodovima, semenkama i izvorima kolagena, svakako posegnite za adekvatnim dodatkom ishrani. Obratite pažnju na to da odabrani dodatak sadrži vitamine i minerale sa antioksidativnim delovanjem i, svakako, kolagen. Prednost dajte hidrolizovanom kolagenu, koji naš organizam može najbolje iskoristiti i ugraditi u kožu, kosu i noktepo kojima se zdravlje prepoznaje.