Savjeti

Njega kože nakon sunca

Ultraljubičasti zraci B apsorbuju se u površinskom sloju kože (epidermisu) te oštećuju DNK strukturu u ćelijama kože, što uzrokuje oštećenje i starenje kože. 

Poboljšajte pamćenje

Slabije pamćenje i zaboravljanje obično se smatraju jednim od prvih znakova starenja. Pamćenje možemo najkraće definirati kao sposobnost zadržavanja i reprodukcije usvojenih sadržaja. Najčešće ga dijelimo na kratkoročno i dugoročno pamćenje.

Probavni sistem i imunitet

Hipokrat: „Ti si ono što jedeš, hrana neka ti bude lijek, a ne lijekovi hrana.” Zahvaljujući probavnom sistemu organizam snadbjevamo hranjivim materijama koje su potrebne za zdravlje, energiju, rast i razvoj. Razgradnja hrane počinje u usnoj šupljini gdje se žvakanjem trga i vlaži sa slinom.

Godine nisu prepreka za tjelesnu aktivnost

Proces starenja normalna je fiziološka pojava i traje neprekidno od začeća do kraja života. Tokom starenja događaju se određene fiziološke promjene, a najmanje polovina promjena koje se pripisuju starenju može se povezati s neaktivnošću. Ukorijenjenoje mišljenje da je starost prepreka za fizičku aktivnost i vježbanje.

Zdravlje srca i mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana već se dugo godina smatra najboljom prehranom u svijetu. O mediteranskoj prehrani i mediteranskoj dijeti napisane su mnoge knjige. Glavna su načela takve prehrane količinski manji obroci, ali se zato jede češće. Mediteranska prehrana je usko vezana za područja u kojima se tradicionalno uzgajaju masline te za ribolov. U Hrvatskoj se posljednjih godina bilježi blagi porast upotrebe maslinovog ulja, no to je još premalo s obzirom na to da imamo maslinova ulja najboljeg svjetskog kvaliteta.

Imunitet i kvaliteta života, spojene su posude

Stanje vašeg imuniteta i kvaliteta života u uskoj su vezi. Probavne tegobe, hronični umor ili uzastopne infekcije mogu ukazivati na neke složene zdravstvene uzroke, ali imunitet je vrlo često i žrtva naših loših navika. U tom slučaju svako od nas može učiniti mnogo za svoje zdravlje.

Ne dopustite da vam ljetne viroze pokvare odmor!

Svi se radujemo toliko željenom ljetovanju, ali ljetne ga viroze mogu poremetiti. Zbog toga je dobro posebnu pažnju posvetiti higijeni općenito kako bi nam ljeto ostalo u dobrom sjećanju.