Pravila o korištenju kolačića

Šta su kolačići?

Kolačić je mala tekstna datoteka koja se pohranjuje na kompjuter ili mobilni uređaj pri posjeti određenom web-mjestu. S pomoću kolačića web-mjesto pamti vaše radnje i željene postavke (na primjer, prijavu, jezik, veličinu fonta i druge željene postavke koje se odnose na prikaz) tokom dužeg razdoblja pa ih nije potrebno ponovno upisivati pri svakom povratku na web-mjesto ili pri pregledavanju njegovih različitih stranica.

Na koji se način koristimo kolačićima?

M.E.V. Feller upotrebljava kolačiće i slične tehnologije za nekoliko svrha, ovisno o kontekstu ili proizvodu, uključujući:

  1. privremene korisničke kolačiće unosa (session-id) i/ili trajne kolačiće ograničene na nekoliko sati u nekim slučajevima – koristimo se njima za pohranjivanje vaših preferencija i postavki na vašem uređaju te za poboljšanje vašeg iskustva. Na primjer, spremanje vaših preferencija u kolačiće što vam omogućuje da ne morate stalno iznova postavljati preferencije. Također, ako odustanete od oglasa utemeljenih na interesima, mi pohranjujemo vaše izbore za odustajanje u kolačić na vašem uređaju.
  2. kolačiće za provjeru autentičnosti, koji služe za autentifikacijske usluge, tokom trajanja pregleda stranice – koristimo se njima da bismo provjerili vašu autentičnost. Taj vam kolačić omogućuje kretanje od stranice do stranice bez potrebe za ponovnim prijavljivanjem na svakoj stranici. Možete spremiti i podatke za prijavu tako da se ne morate prijaviti svaki put kada se vratite na web-mjesto.
  3. korisničke sigurnosne kolačiće, koji služe za otkrivanje zloupotreba autentičnosti, ograničenog trajanja – koristimo se njima za obradu informacija koje nam omogućavaju sigurnost te za utvrđivanje prijevare i zloupotrebe.
  4. kolačiće multimedijskih sadržaja, kao što su kolačići za flash-player, tokom pregleda stranice.
  5. kolačiće omogućavanja učitavanja, tokom trajanja pregleda stranice –  koristimo se njima da bismo zapamtili informacije koje nam dajete te podatke pohranjujemo u kolačić kako bismo mogli zapamtiti te podatke.
  6. trajne kolačiće za prilagođavanje korisničkog sučelja tokom pregleda stranice (ili malo duže) ‒ koristimo se njima da bismo vam omogućili davanje povratnih informacija na web-mjestu.
  7. kolačiće trećih strana za dijeljenje dodataka društvenih mreža za prijavljene članove društvene mreže – neka naša web-mjesta uključuju kolačiće društvenih medija, uključujući one koji korisnicima prijavljenim na društvenu mrežu omogućuju dijeljenje sadržaja preko te mreže. To se događa na mrežnim stranicama koje Vam omogućuju prijavu i registraciju preko računa društvenih mreža te ako dijelite sadržaj mrežne stranice na društvenim mrežama (npr. putem dugmeta Like). Konkretni uticaj na Vašu privatnost razlikovat će se od društvene mreže do društvene mreže te ovisi o postavkama privatnosti koje ste izabrali na tim mrežama. Kako upravljati tim kolačićima – možete saznati na njihovim mrežnim stranicama.

Uz navedene kolačiće koristimo se i:

  1. kolačićima dodataka društvenih mreža namijenjenih praćenju.
  2. reklamnim kolačićima trećih strana – upotrebljavamo kolačiće za prikupljanje podataka o vašoj aktivnosti na mreži i prepoznavanju vaših interesa tako da vam možemo prikazati oglase koji bi vas mogli najviše zanimati. Primanje oglasa utemeljenih na interesima koje vam šaljemo možete i otkazati, kao što je opisano u našim Pravilima privatnosti. Također, upotrebljavamo kolačiće da bismo zabilježili, na primjer, koliko je posjetitelja pregledalo oglas i koje ste oglase vidjeli tako da vam se više puta ne prikazuju isti oglasi.
  3. analitičkim kolačićima – koristimo se kolačićima prve i treće strane te ostalim identifikatorima za prikupljanje podataka o upotrebi i performansama, na primjer: možemo se njima služiti za brojanje jedinstvenih posjetitelja na nekom web-mjestu ili servisu te za razvoj drugih statistika o radu naših web-mjesta i proizvoda ili da bismo saznali kakve su performanse naših proizvoda kako bismo ih mogli poboljšati (na primjer, kolačićima se koristimo da bismo prikupili podatke koji pomažu u raspodjeli opterećenja). To omogućuje da naša web-mjesta mogu funkcionirati.

Važno je napomenuti i da neki videozapisi ugrađeni na naše stranice upotrebljavaju kolačić za anonimno prikupljanje statistika o tome kako ste dospjeli na naše stranice i videozapise koje ste posjetili.

Omogućavanje spomenutih kolačića nije strogo potrebno za mrežnu stranicu, ali će vam pružiti bolji doživljaj pregledavanja.

Možete izbrisati ili blokirati te kolačiće, ali ako to činite, neka svojstva te mrežne stranice možda neće funkcionirati.

Informacije vezane za kolačiće ne koriste se da bismo vas osobno identificirali, a podaci o uzorcima potpuno su pod našim nadzorom.

Spomenuti se kolačići ne koriste za bilo koju svrhu nego samo za ono što je opisano ovdje.

Koristimo li se i drugim kolačićima?

Neke od naših stranica ili podstranica mogu se koristiti dodatnim i/ili različitima kolačićima od onih koje smo naveli i opisali. Na primjer:

– firme koje unajmljujemo za pružanje usluga u naše ime, kao što je analitika web-mjesta, postavljaju kolačiće kada posjetite naša web-mjesta

– firme koje isporučuju sadržaj, kao što su videozapisi ili vijesti ili oglasi na našim web-mjestima, postavljaju vlastite kolačiće. Spomenute firme podatke koje obrađuju upotrebljavaju u skladu sa svojim Pravilnicima o zaštiti podataka što tim firmama može omogućiti prikupljanje i kombiniranje informacija o vašim aktivnostima s više web-mjesta, aplikacija ili mrežnih servisa.

Detalji o njima bit će vam omogućeni u trenutku kada se pojave te ćemo u tom trenutku od Vas tražiti dopuštenje, ako ga niste prije dali, kako bismo pohranili i te kolačiće.

Kako možete kontrolirati kolačiće?

Kolačiće možete kontrolirati i/ili izbrisati prema želji.

Možete izbrisati sve kolačiće koji su već pohranjeni na kompjuteru, a postavke većine preglednika omogućuju blokiranje pohrane kolačića. Ako blokirate kolačiće, možda ćete pri svakoj posjeti web-mjestu morati ručno prilagođivati neke željene postavke, a određene usluge i funkcije možda neće biti dostupne.

Kako obrisati kolačiće?

Većina kolačića lako se može obrisati, no napominjemo Vam kako bi brisanje ili blokiranje svih kolačića moglo negativno uticati na korištenje stranicom.

Odlučite li se ipak obrisati ili onemogućiti kolačiće na svom kompjuteru, potrebno je ažurirati postavke svog internet preglednika (informacije o načinu brisanja i onemogućavanja kolačića potražite na svom pregledniku izborom menija za pomoć).

Dodatne informacije o isključivanju kolačića

Trenutno postoji nekoliko mrežnih stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.

Više informacija možete doznati na sljedećim mrežnim adresama:

www.allaboutcookies.org

www.youronlinechoices.com/hr

www.aboutads.info/choices

https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage

http://www.addthis.com/privacy/privacy-policy

Uz navedeno, od velike pomoći mogu vam biti i mrežne stranice:

Ponovno reguliranje i kontroliranje kolačića

Svakom posjetom našoj mrežnoj stranici možete se odlučiti na ponovno reguliranje i kontroliranje kolačića te ih u svakom trenutku možete obrisati i/ili izmijeniti.