Kako prehranom održati kolagen i mladolik izgled

U ljudskom organizmu razlikujemo čak 30 različitih tipova kolagena, a najzastupljeniji je kolagen tip I kojeg najviše ima u našoj koži.  Pokušati ćemo vam slikovito opisati njegovu količinu ‒ kada bismo spojili sve niti kolagena tipa I iz jednoga ljudskog organizma i posložili ih u niz, dobili bismo nit dužine otprilike 3 × 10¹⁴ m. Ta bi nit više od deset puta mogla pratiti orbitu najudaljenije planete Sunčevog sistema, Neptuna. 

Bez obzira na taj podatak, njegova količina nije beskonačna. Kolagen drži ćelije kože čvrsto na okupu, posebno dok smo mladi, ali njegova prirodna proizvodnja s godinama slabi, na što nas upućuju jasni pokazatelji starenja: bore, gubitak kose, bolovi u zglobovima… 

Osim starenja, podjednako veliki uticaj na proizvodnju i kvalitetu kolagena imaju prehrana i način života. Nezdrave životne navike, na primjer prekomjerno izlaganje suncu, prekomjerno konzumiranje alkohola, pušenje te svi oblici stresa, vrlo negativno utiču na kožu, a zajednički ih nazivamo slobodni radikali.

Ti „loši igrači” mogu oštetiti naše ćelije ako u organizmu nemamo dovoljno „dobrih igrača”: antioksidanata – tvari koje štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Antioksidanti su hemijski spojevi koji mogu spriječiti ili neutralizirati oštećenje ćelija, spriječiti oštećenje i gubitak kolagena, odnosno okom vidljivo starenje kože.

Kolagen daje čvrstoću i stabilnost tkivu, što gubimo procesom starenja, ali ohrabrujuća činjenica jeste da starenje kože možemo znatno usporiti ako se brinemo o prehrani, posebno onoj bogatoj vitaminima i mineralima antioksidatinog djelovanja.

Koja hrana štiti naš kolagen u koži?

Prehrana mora biti bogata antioksidansima u obliku vitamina i minerala, ali i aminokiselinama te kolagenom koji je strukturno sličan ljudskom. Sve to je važno za proizvodnju i zaštitu strukture kolagena koji našoj koži daje zdrav i mladenački izgled. 

Konzumirajte voće bogato vitaminom C, kao što su limun, mandarine, naranče, maline, kupine i borovnice, koji je nužan za proizvodnju hidroksiprolina ‒ aminokiseline koja osigurava trostruku spiralnu strukturu kolagena. 

Vitamin C je dobro poznat i kao moćan antioksidans koji štiti ćelije našeg kolagena, ali i organizma u cjelini od oštećenja prouzrokovanih slobodnim radikalima kojima smo neprestano izloženi.

Orašasti plodovi i sjemenke uljarica, na primjer bademi, orasi, lješnjaci, sjemenke suncokreta i bundeve, sadrže dodatnu količinu vitamina E, najobilnijeg antioksidansa u našoj koži. Kombinacija vitamina E i C pokazala se posebno djelotvornom u zaštiti ćelija kolagena, ali i u njegovom stvaranju. Vitamin E pojačava učinkovitost vitamina C i do četiri puta, a ujedno se međusobno recikliraju. Uz to, orašasti plodovi i sjemenke obiluju mineralima bakrom i cinkom, također važnim faktorima za proizvodnju kolagena.

Mrkva, slatki krompir, tikvice i marelice dobro su poznat izvor vitamina A te pomažu obnoviti kolagen oštećene kože.

Svaki dan jedite i tamnozeleno povrće poput špinata, kelja, mahuna i brokule jer obiluju najvažnijim hranjivim tvarima nužnim za zdravlje cijeloga našeg organizma. Ono sadrži vitamine A, C i E, prijeko potrebne za sintezu kolagena, ali i hlorofil, također vrlo važan za sintezu kolagena. 

Bijeli luk kao namirnica bogata sumporom dokazano poboljšava sintezu kolagena. Sumpor također pomaže u sprječavanju propadanja kolagenih vlakana pa je posebno koristan u očuvanju zdrave kože i kose.

Najveći izvor kolagena u prehrani je hrana životinjskog podrijekla, u kojoj je kolagen najviše zastupljen u vezivnom tkivu, tj. u tetivama, ligamentima, hrskavici, koži i kostima. Zato je lagano kuhanje tih životinjskih dijelova i njihova konzumacija u obliku supe izvrstan način da hranom osiguramo našoj koži biološki dostupan kolagen.

Koja je hrana „u ratu” s kolagenom?

Jednostavni rafinirani šećeri djeluju tako da kolagen zarobe i onemogućuju njegov samooporavak, dok se glukoza i fruktoza vežu na aminokiseline prisutne u kolagenu te proizvode glikacije, jedan od glavnih uzročnika starenja kože. Zato, ako želite spriječiti smanjenje prirodne proizvodnje kolagena i vidljive znakove starenja, izbjegavajte hranu bogatu šećerom i rafiniranim ugljikohidratima.

Kada se hranite, istodobno razmišljajte hranite li pri tome  svoj kolagen.

Ako vaša svakidašnja prehrana ne sadrži spomenuto voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke, koje su izvor kolagena, svakako kupite adekvatan dodatak prehrani. Obratite pažnju na to da odabrani dodatak prehrani sadrži vitamine i minerale s antioksidativnim djelovanjem i, svakako, kolagen. Prednost pritom dajte hidroliziranom kolagenu, koji naš organizam može najbolje iskoristiti te ugraditi u kožu, kosu i nokte po kojima se zdravlje poznaje.