Deset savjeta za pomoć u normalnom funkcioniranju probavnog sistema

Probava je vrlo složen proces koji se događa pod uticajem mnogobrojnih enzima i hormona. U našim crijevima je milijarda dobrih bakterija koje su zadužene i za ravnotežu u probavnom sistemu, a zahvaljujući njima i uravnoteženoj prehrani, moguće je osigurati optimalnu opskrbljenost hranjivim materijama. 

  1. Preporučuje se piti dovoljno vode jer je za sve probavne procese voda prijeko potrebna. Svaki bi dan trebalo piti 0,3 dcl vode na kilogram tjelesne mase.
  2. Izbjegavajte piti gazirane napitke kako se ne bi opteretio rad želuca.
  3. Preporučuje se raznovrsna prehrana koja je bogata voćem. Povrće, mahunarke i cjelovite žitarice bogate biljnim vlaknima potrebni su za normalan rad crijeva.
  4. Svaki dan konzumirajte fermentirane mliječne proizvode.
  5. Biljna vlakna iz voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica nisu potrebna samo za naš probavni sistem nego i kao hrana za „dobre bakterije”.
  6. Dobro prožvačite hranu jer ćete na taj način probavnim enzimima omogućiti najbolju iskoristivost prehrambenih sastojaka.
  7. Jedite uvijek u isto vrijeme jer ćete tako probavni sistem održati u najboljoj formi.
  8. Suzdržite se loših navika kao što su pušenje i prekomjerna konzumacija kafe i alkoholnih pića jer ćete poremetiti probavu.
  9. Redovno vježbanje pomoći će u održavanju tjelesne mase i zdravoga probavnog sistema.
  10. Pronađite aktivnosti koje će vam pomoći u smanjenju stresa i redovno ih provodite.