Shëndeti i zemrës dhe dieta mesdhetare

14.6.2020

Dieta mesdhetare është konsideruar si dieta më e mirë në botë për shumë vite. Shumë libra janë shkruar për të ushqyerin mesdhetar dhe dietën mesdhetare. Parimet kryesore të një diete të tillë janë vaktet sasiore më të vogla, por prandaj hahet më shpesh. Dieta mesdhetare është e lidhur ngushtë me zonat në të cilat rriten tradicionalisht ullinjtë dhe me zonat me peshkim. Në disa vende mesdhetare, të tilla si Greqia dhe Italia, konsumohen më shumë se dhjetë litra vaj ulliri për frymë. Mesatarja evropiane në konsumin e peshkut është 25.5 kg për frymë në vit. Rekord janë Portugezët që hanë 55.3 kg peshk në vit dhe Spanjollët 46.2 kg për frymë: mesatarja në Bashkimin Evropian është 20 kg, dhe në Kroaci hahen vetëm dhjetë kilogramë. Ekspertët rekomandojnë që të hani të paktën dy herë në javë nga 170 gram peshk blu, të tilla si sardele dhe skumbri. Rol të rëndësishëm në dietën mesdhetare luan koha e lirë dhe shijimi i vakteve. Kjo ndikon fort në mbrojtjen ndaj sëmundjeve kardiovaskulare dhe në planin afatgjatë në një peshë ideale të trupit.