Cili është sekreti i flokëve të shëndetshëm, lëkurës së bukur dhe thonjve të fortë?

Lëkura është shtëpia jonë e vetme e përhershme, një organ që është i dukshëm për këdo që takojmë. Kjo është arsyeja pse nuk është për t'u habitur që dëshmitë e para të dekorimit të trupit datojnë në Epokën e Gurit. Është vërtetuar se përdorimi i preparateve kozmetike luan një rol kyç në ngritjen e vetëbesimit dhe humorit.1 Megjithatë, kozmetika nuk është mënyra kryesore për të arritur një lëkurë të bukur. Shpesh harrojmë një kujdes tjetër, po aq të rëndësishëm për lëkurën - kujdesin e brendshëm! 

Plakja e lëkurës fillon në të njëzetat

Linjat e holla dhe rrudhat janë shenjat e para dhe më lehtësisht të dukshme të plakjes së lëkurës. Ndryshimet në lëkurë fillojnë pas moshës 25 vjeçare dhe janë rezultat i plakjes së të gjitha shtresave të lëkurës me kalimin e kohës. Lëkura bëhet më e hollë, humbet volumin dhe më vonë densitetin. Ne nuk mund të ndikojmë në shkaqet e brendshme të plakjes, si gjenetika dhe mosha biologjike, por sigurisht që mundemi. Një dietë e ekuilibruar, lënia e duhanit, gjumi i rregullt dhe hidratimi i mjaftueshëm janë parakushte për një pamje të shëndetshme dhe rinore.

Bukuria vjen nga brenda

Në çdo kuti bukurie duhet të ketë edhe suplemente të zgjedhura ushqimore. Kolagjeni është proteina me sasi të mjaftueshme në trupin tonë. Ndodhet në shtresën e mesme të lëkurës dhe i jep strukturë dhe tonalitet. Megjithatë, me kalimin e moshës, niveli i kolagjenit ulet me 1% çdo vit, ndaj preferohet të merret në formën e suplementeve ushqimore. Kolagjeni i hidrolizuar me origjinë detare është më i ngjashëm me kolagjenin endogjen dhe trupi ynë e përdor atë në mënyrën më të mirë. Është treguar se marrja e 1 g kolagjen të hidrolizuar çdo ditë për 12 javë redukton ndjeshëm rrudhat dhe përmirëson elasticitetin dhe pamjen e lëkurës.2 Vitamina C, përveçse është e nevojshme për sintezën e kolagjenit, është një antioksidant i fuqishëm. Së bashku me vitaminën E, mbron lëkurën nga dëmtimet dhe efektet e radikalëve të lirë që shkaktojnë plakjen e parakohshme. I jep lëkurës një pamje të ndritshme dhe të freskët, dhe flokëve forcë dhe shkëlqim. Vitaminat e grupit B mbrojnë lëkurën nga plasaritjet, skuqjet dhe acarimet. Biotina (vitamina H ose B7) është veçanërisht e rëndësishme për ne, sepse merr pjesë në krijimin e keratinës që ndërton flokët dhe thonjtë tanë. Vitamina A e mban indin epitelial të shëndetshëm dhe shpesh përdoret në trajtimin e lëkurës së prirur ndaj akneve. Acidet yndyrore esenciale që gjenden në vajrat e borage dhe ullirit hidratojnë lëkurën dhe i japin asaj qëndrueshmëri. Aminoacidet që kanë squfur në strukturën e tyre (L-cisteinë, L-metioninë) luajnë gjithashtu një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e qelizave të lëkurës. Hekuri siguron substancat e nevojshme për lëkurën, dhe zinku stimulon rritjen e qelizave dhe indeve.

Sekreti i flokëve të shëndetshëm, lëkurës dhe thonjve të bukur qëndron pikërisht në kombinimin e të gjithë ushqyesve të përmendur dhe efektin e tyre më të fortë të përbashkët. 

1. Perkušić, M. Roli i produkteve kozmetike në ndërtimin e identitetit social, https://repozitorij.pharma.unizg.hr/islandora/object/pharma%3A497/datastream/PDF/view, aksesuar më 15 maj 2022.

2. Lupu, Mihaela-Adi etj. "Efektet e dobishme të suplementeve ushqimore të bazuara në kolagjenin e hidrolizuar për kujdesin e lëkurës (Rishikim). Mjekësia eksperimentale dhe terapeutike vëll 20,1 (2020): 12-17. doi:10.3892/etm.2019.8342